Loading...
Oedeemfysiotherapie2018-11-01T21:46:51+00:00

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Als oedeem langer bestaat vindt er ook ophoping van eiwitten plaats, wat leidt tot fibrosering. Het oedeem gaat over van een pitting oedeem (indrukbaar) naar een non-pitting oedeem (niet indrukbaar).

•Klachten bij lymfoedeem zijn onder andere:
• Zwelling
• Pijn
• Vermoeid en zwaar gevoel
• Beperking in functioneren
• Slecht passende kleding
• Huidproblemen en slecht genezende wondjes

Er zijn verschillende soorten oedeem, afhankelijk van de oorzaak;

Primair oedeem
Vorm van oedeem waarbij de oorzaak niet geheel bekend is. Vaak is er sprake van een niet goed aangelegd lymfestelsel.

Secundair oedeem

Vorm van oedeem die kan optreden na het wegnemen van lymfklieren bijvoorbeeld na een oncologische operatie. Het lichaam moet dan op een andere manier het vocht afvoeren. Als het evenwicht zich niet vanzelf herstelt, moet oedeemtherapie toegepast worden.

Tertiar oedeem

Na bestraling, chemokuur of medicijnen, waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt. Deze vorm van oedeem kan zich lange tijd (10 jaar) na behandeling (met name na bestraling) voordoen.

Traumatisch oedeem

Na een ongeval of blessure, maar ook bijvoorbeeld na een orthopedische operatie of brandwonden.

Veneus oedeem

De meest voorkomende oorzaak is chronisch veneuze insufficiëntie. De symptomen zijn onder andere huidveranderingen, spataderen, oedeem en pijn. Door het tekort schieten van afvoer via de aderen, moet het lymfestelsel meer werk verrichten. Door overbelasting kan na enige tijd oedeem ontstaan.
De symtomen van veneus oedeem zijn;
– Moe en zwaar gevoel in de benen
– Bruine verkleuringen op de huid
– Dunne, kwetsbare huid
– Pijn, krampen, branderigheid
– Onrustige benen (restless legs)
– Jeuk

Lipoedeem
Bij deze vorm is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, waarbij bovendien de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal is. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vocht en vet.
Deze vorm onderscheidt zich van bovenstaande vormen doordat het oedeem meestal symmetrisch voorkomt en de handen en voeten doen nooit mee. Lipoedeem kun je verder herkennen aan de volgende symptomen;
– zwaar, drukkend gevoel in de benen
– pijn
– cellulitis
– witte, rubberachtige huid
– kledingmaat van het bovenlichaam verschilt twee tot drie maten met onderlichaam
– gewrichtsproblemen
– drukpijn bij lichte aanraking
– handen en voeten zijn nooit aangedaan

Als u meer wilt lezen over deze vorm verwijzen we u naar www.tillysmidt.nl/lipoedeemof www.lymfoedeem.nl

De behandeling

Behandeling is mogelijk bij alle bovenstaande vormen van oedeem. Lymfoedeem is een aandoening die ernstig ingrijpt op de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium met de behandeling te beginnen. Hoe eerder een juiste behandeling wordt ingesteld, hoe sneller en effectiever het resultaat is.

Naast oedeem is het ook mogelijk littekens en verklevingen ten gevolge van bestraling, operaties en brandwonden te behandelen.
Speciale aandacht is er voor schouderklachten en pijnklachten (post mastectomie pijnsyndroom) na borstoperaties.
We kunnen niet voorgoed genezen, maar wel behandelen en adviezen geven gericht op voorkomen van oedeem en complicaties. Het belang van de behandeling ligt in het voorkomen en verminderen van bewegingsbeperking, het beperken van het infectierisico en het verminderen van pijn, verminderen van omvang en spanning, gezondere en minder kwetsbare huid , optimaliseren van uw conditie en functieverbetering.
Bij 201FysioSport werken we via de Australische methode. Deze kent een wetenschappelijk onderbouwde behandelopbouw. Het voordeel van deze methode is dat u geleerd wordt hoe u uzelf kunt behandelen. De methode kenmerkt zich dan ook door een kortdurend (intensief) behandelschema met een hoge mate van zelfstandigheid. Meer informatie kunt u vinden op www.lympfoedema.org.au

De oedeemtherapie, oftewel de manuele lymfedrainage, is een specifieke behandelmethode die bestaat uit verschillende componenten;
Voorlichting en adviezen
Manuele lymfedrainage (milde massage methode)
Compressie door middel van zwachtelen
Individuele oefentherapie op maat
Littekenbehandeling
Fibrosebehandeling
Aandacht voor ademhaling en ontspanning
Lymfetaping
Adviseren elastische kous
Instructie zelfmanagement

Na een uitgebreide intake wordt een persoonlijk en op maat gemaakt advies gegeven. Indien nodig overleggen we met uw behandelend specialist. Daarnaast objectiveren we de resultaten van de behandeling door het afnemen van testen.
De behandeling kan naar wens worden uitgebreid met een revalidatietraining op maat, gericht op het vergroten/behouden van kracht, belastbaarheid en algemene vitaliteit. Dit kan ook op het moment dat u behandeld wordt voor een oncologische aandoening, uiteraard in overleg met uw behandelend specialist.