Loading...
Dry needling2018-11-01T20:08:15+00:00

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een nieuwe behandeltechniek waarbij spieren worden aangeprikt met een acupunctuurnaald. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wanneer gebruikt de fysiotherapeut Dry Needling?
Bij vele verschillende klachten aan het bewegingsapparaat zijn 1 of meerdere spieren aangedaan. In deze spieren kunnen triggerpoints ontstaan. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Deze triggerpoints kunnen uw klachten verergeren en/of in stand houden .

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een acupunctuurnaald worden deze triggerpoints opgeheven waardoor de gehele spier(-keten) zich langdurig kan ontspannen.

Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van de acupunctuur naald voelt u geheel niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort en krachtig aan, een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich en trekt het onprettige gevoel weer weg. Meestal kunt u direct na afloop van de behandeling gemakkelijker bewegen en zijn de triggerpoints veel minder druk gevoelig. Het behandelde gedeelte kan na afloop van de behandeling wel wat vermoeid, beurs en/of stijf aanvoelen, maar dat is over het algemeen van korte duur.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

• door een trauma

• door een langdurig statische houding (bv. langdurig computergebruik)

• door overbelasting (bv. RSI, CANS, tennisarm)

• door blessures opgelopen tijdens sporten

• door beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia

• door psychologische factoren zoals stress, depressie en door slaaptekort

• door houdingsafwijkingen (als bv. een beenlengteverschil)

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energiebanen’ in het lichaam. Dry needling gebruikt één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op ‘triggerpoints’ en is niet gericht op ‘energiebanen’.

Wat kost Dry Needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.